Walk The Light (at the V&A)

It is a given that light changes space, but in “Walk the Light” it becomes the visitor who determines that change in the lighting. Their movement through the Victoria & Albert Museum's Exhibition Road tunnel entrance directly controled this innovative lighting installation.


This experimental interactive lighting design project created a band of white light that physically followed the visitor, forming a bright line of light tracking their journey. As one person passed, the white light jumped to the next arrival. Either side of the white band, washes of strong colour were pushed and pulled along the tunnel creating an ambient lighting effect that represented the overall ebb and flow of the days visitors. Throughout the day these colours shifted in the hue and saturation as they responded to the prevailing direction of movement of the crowds.

Using a combination of technologies, including thermal camera tracking and Philips LED lighting mounted on a moving monorail, Walk The Light demonstrated lighting designs increasing sophistication as it playfully and beautifully — transformed the experience of arriving at the Museum.

Walk the Light was a site specific installation at the Victoria & Albert Musuem commissioned for the London Design Festival 2012 and sponsored by Philips Lighting.



Credits

Concept: Dominic Harris and Cinimod Studio
Commissioned by: London Design Festival
Sponsorship by: Philips Lighting
Software and Realisation: Cinimod Studio
Lighting Supply: Philips Lighting
Thermal Cameras: White Wing Logic
Camera monorail system: Mark Roberts Motion Control
Aluminum structure: LiteStructures